Οι αμπελώνες μας

Ποικιλίες

Η Σαντορίνη έχει περίπου 40 διαφορετικές γηγενείς ποικιλίες που αναπτύσσονται στα 13.000 στρέμματα του αμπελώνα του νησιού. Η ευγενέστερη ποικιλία είναι το Ασύρτικο, το οποίο καλύπτει το 75% του συνολικού αμπελώνα. Παράλληλα με το Ασύρτικο , άλλες ποικιλίες όπως το Αηδάνι, το Αθήρι, το Μαυροτράγανο και η Μαντηλαριά χρησιμοποιούνται επίσης από τα οινοποιεία για την παραγωγή ξηρών και γλυκών κρασιών.

Κλίμα

Το κλίμα της Σαντορίνης χαρακτηρίζεται από ήπιους χειμώνες και μακρά ζεστά καλοκαίρια. Το χαμηλό επίπεδο βροχοπτώσεων και οι ισχυροί άνεμοι έχουν ως αποτέλεσμα μια πολύ χαμηλή απόδοση που συνήθως είναι περίπου 300 κιλά/στρέμμα. Για να προστατευθεί η παραγωγή από τους ανέμους, τα αμπέλια κλαδεύονται σε χαμηλό σχήμα καλαθιού, που ονομάζεται κουλούρα. Ταυτόχρονα, τα υψηλά επίπεδα υγρασίας βοηθούν το έδαφος να απορροφήσει νερό κατά τη διάρκεια της νύχτας, επιστρέφοντας το στο αμπέλι κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έδαφος

Το έδαφος είναι ένα μείγμα λάβας και ηφαιστειακής τέφρας. Αυτό το ηφαιστειακό έδαφος στερείται οργανικής ύλης καθιστώντας το ανθεκτικό στις ασθένειες. Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι ότι ο αμπελώνας της Σαντορίνης δεν έχει επηρεαστεί ποτέ από τη φυλλοξήρα. Ως αποτέλεσμα, οι περισσότεροι αμπελώνες του νησιού είναι αυτόριζοι, καθιστώντας τους  από τους παλαιότερους στον κόσμο.

Κύκλος ζωής των αμπελιών

Οινοποιία Γαβαλά

Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη , Ελλάδα

84 700

 +30 22860 82552

info@gavalaswines.gr

Gavalas winery / santorini / wineries

Follow us

  • Facebook
  • Instagram
trip advisor gavalas winery
Wine in Moderation
Book / Κάνε Κράτηση