Η ιστορία μας

Το οινοποιείο μας βρίσκεται στον παραδοσιακό οικισμό του Μεγαλοχωρίου στη Σαντορίνη. Αυτό το πέτρινο κτίριο ήταν μία παλιά κάναβα η οποία ακολουθούσε  την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της αρχαίας Θήρας. Με σεβασμό στην τοπική κουλτούρα διατηρήσαμε όλες τις αυθεντικές περιοχές του οινοποιείου, όπως κελάρια, πατητήρια και παλιές εισόδους, ενώ παράλληλα δημιουργήσαμε ένα μοντέρνο τμήμα με εξοπλισμό σύγχρονης τεχνολογίας για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας.

 

Σήμερα το οινοποιείο μας παράγει δέκα διαφορετικές ετικέτες με σκοπό να εκφράσει την πολυπλοκότητα του εδάφους της Σαντορίνης. Η παραγωγή εστιάζεται στο Ασύρτικο, το οποίο είναι η ευγενέστερη ελληνική ποικιλία, ενώ προσπαθούμε να αναβιώσουμε ορισμένες σπάνιες γηγενείς ποικιλίες όπως το Κατσάνο, το Βουδομάτο και το Μαυροτράγανο .

 

Τα κρασιά μας διανέμονται τώρα σε όλη την Ελλάδα και εξάγονται σε πολλές διεθνείς αγορές όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κύπρος, το Βέλγιο και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ιστορία

Τέλη του 18ου αιώνα - Η αρχή

 

Το οινοποιείο ιδρύθηκε από τον οινοποιό πρώτης γενιάς που παρήγαγε κυρίως κρασί για την οικογένειά του, αλλά πουλούσε επίσης ένα μέρος του.

1920 - Εξαγωγή στην Αίγυπτο

 

Μέχρι τη δεκαετία του 1920 υπήρχε διανομή κυρίως σε πελάτες σε ολόκληρο το νησί της Σαντορίνης, καθώς επίσης και στην πόλη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

 

1930 - Διανομή στην Αθήνα

 

Αργότερα, το 1930 ξεκινήσαμε να στέλνουμε το κρασί στην Αθήνα και τον Πειραιά. Η διαδικασία αποστολής θα μπορούσε να περιγραφτεί ως γιορτή. Από τις Κάναβες, τα μουλάρια φόρτωναν δέρματα κατσίκας που ήταν γεμάτα κρασί και τα μετέφεραν στο λιμάνι των Φηρών, σε βαρέλια των 600 κιλών (που ονομάστηκαν βόμβες). Στη συνέχεια, τα βαρέλια μεταφέρονταν σε μικρά σκάφη (καΐκια) και πήγαιναν στο λιμάνι του Πειραιά.

 

1998 - Πρώτη εμφιάλωση

 

Για πρώτη φορά το 1998, η οικογένεια μας εμφιάλωσε τη δική μας παραγωγή ''Vinsanto'' και ''Σαντορίνη'' στο μικρό αλλά μοντέρνο οινοποιείο-καναβά στο Μεγαλοχώρι.

2004 - Διαμόρφωση επισκέψιμου χώρου

 

Το 2004 το οινοποιείο σχηματίστηκε έτσι ώστε να είναι προσβάσιμο για γευσιγνωσίες κρασιού και ξεναγήσεις. Σήμερα είναι διαθέσιμο σχεδόν όλο το χρόνο, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να το επισκεφθούν και να έχουν μια εκτεταμένη εμπειρία στα κρασιά της Σαντορίνης.

 

2006 - Αναβίωση Κατσανό

 

Το οινοποιείο έκανε την πρώτη προσπάθεια αναβίωσης αυτής της σπάνιας γηγενής ποικιλίας που καλύπτει το 1% ολόκληρου του αμπελώνα του νησιού. Σήμερα, είμαστε το μόνο οινοποιείο που οινοποιεί το Κατσάνο με πολύ περιορισμένη παραγωγή 4.000 φιαλών.

 

2013 - Νέες ετικέτες

 

Εκείνη τη χρονιά ξεκινήσαμε μια σειρά νέων ετικετών, που καλύπτουν όλο το εύρος των τοπικών ποικιλιών. Συγκεκριμένα, παρήχθησαν 3 νέες ετικέτες, Βουδόματο, Μαυροτράγανο και Ασύρτικο με γηγενείς ζύμες.

 

Σήμερα

 

Σήμερα το οινοποιείο παράγει 10 διαφορετικές ετικέτες, όλες από γηγενείς ποικιλίες, με συνολική παραγωγή περίπου 80.000 - 100.000 μπουκάλια.

Οινοποιία Γαβαλά

Μεγαλοχώρι, Σαντορίνη , Ελλάδα

84 700

 +30 22860 82552

info@gavalaswines.gr

Gavalas winery / santorini / wineries

Follow us

  • Facebook
  • Instagram
trip advisor gavalas winery
Wine in Moderation
Book / Κάνε Κράτηση